Furahini

_ var Lycklig  

Click here to edit subtitle

Furahini Higher Education Foundation

Idag har projektet varit igång i över 15 år. Det innebär att de som varit med sedan starten idag är tonåringar. Och även med en grundskoleutbildning ser framtiden kanske ändå inte alltid så ljus ut.


Därför föddes idéen till ett stipediefond för yrkesutbildning. I Mombasa kan du som ungdom gå 1-2 år och lära dig ett yrke och på så sätt få en möjlighet till självförsörjning. Vi såg även att många unga tjejer blev bortgifta och gravida och avbröt studier tidigt. 


Vår stipendiefond kunde få bli ett sätt att ge dem ett alternativ till att tjäna egna pengar och slippa bli bortgift. Fonden drivs av en styrelse bestående av Marie Eklund och Hannah Börefelt i Sverige och John, Winnie och Agnes en av våra lärare i Kenya. Den är helt fristående från insamlingarna för fadderprojektet. Men ska verka som ett systerprojekt och vara till för barnen/ungdomarna i Furahinifamiljen. 


2016 startades fonden genom en insamling på Hannah Börefelts 40 års fest. 14 000 kr blev startskottet, helt otroligt. Fler har sedan följt i de fotspåren och gåvorna har kommit in och fonden har försiktigt växt.


Vår första hårfrisörska tog examen hösten 2017 och vår första bilmekaniker gick ut våren 2018. Den 20 feb 2018 beviljade den gemensamma styrelsen ytterligare 4 ungdomar stipendium för yrkesutbildning. En helt fantastisk känsla! 

Gröt och lov-projektet

För många av barnen på vår skola är skolan den enda chans till mat de har under dagen. Därför blev skollunchen snabbt en viktig del för Furahini. Men vi såg ändå att barnen var trötta och hängiga när de kom på morgonen. Flera av dem hade inte fått något att äta eller endast lite att äta sedan lunchen dagen innan. 

Tack vare Mia och Joakim Fogelberg har vi nu ett grötprojekt där pengar samlas in öronmärkta för att servera en portion näringsgröt varje förmiddag. Detta har varit fantastiskt för barnen. 


Klick på filmen bredvid så får du se de underbart glada barnen som älskar sin gröt!


Målet är också att kunna bedriva verksamhet på skolloven. Om skolan är enda platsen då får mat regelbundet så kan ett skollov vara tufft för barnen. Vi såg många barn som var undernärda när de kommer tillbaka från de långa loven och Mia ville göra något åt detta. Så under nästa läsår 2021, startar vi igång med lovverksamhet och näringsgröt på lovet. Målet är att kunna anställa våra äldre ungdomar som lämnat projektet för att komma in på lovet och spela fotboll, pyssla och leka med barnen och ge dem gröt.