Furahini

_ var Lycklig  

Click here to edit subtitle

Äntligen skolöppning igen!

Äntligen får våra barn och lärare komma ur lockdown och återvända till skolan! Den 4 januri 2021 öppnade portarna till Furahini igen efter nästa 10 månaders nedstägning. Lärarna träffades på en inspirations och utbildningsdag i December förra året och nu var de glada att äntligen få ta emot barnen. 


Under tiden skolorna i Kenya varit stängda så har 300 privata skolor i landet har gått i konkurs, 8 av dem i vårt område Allidina, så behovet av skolplatser är större än någonsin. Vi är därför extra glada att vi under nedstäningen klarat av att bygga tre ytterligare klassrum för att kunna möta samma antal barn som innan lockdown, men nu enligt de nya reglerna för social distansiering som staten kräver. Så från januari 2021 har skolan 9 klassrum och plats för 200 elever och redan efter första veckan är platserna fyllda. 2 nya lärare är anställda för att möte det något ökade antalet elever också. 


Varje morgon checkar eleverna in, får temperaturen tagen och allmänna hälsotillståndet undersökt enligt nya regler, för att undvika Covid 19 på skolan. Utanför varje klassrum står nu en station för att tvätta händerna ofta och lärarna arbetar hårt för att få även de små barnen att förstå att de ska hålla avstånd och helst ha sin ansiktsmask på. Det är en utmaning! 


John, Winnie och deras son Joshua har arbetat hårt under lockdownen med färdigställandet av nya klassrum samt ombyggnad av skolbänkar då nya beslut om endast två barn per bänk kom i höstas. 


Vi ser nu fram emot att få starta upp det nya skolåret och rå om våra barn som haft det mycket tufft i den långa lockdownen. 

Covid 19 Lockdown foodprogram

I slutet av Mars 2020 stod det klart att hela världen skulle drabbas av en pandemi och många länder stängde ner och gick in i en lockdown. Så även Kenya och det drabbade våra barn och familjer inom Furahini hårt. 

Många av föräldrarna är daglönare och tappade nu helt sin försörjning och för barnen var maten och gröten på skolan den enda mat de fick på dagarna. 

Tillsammans med Winnie och John bestämde oss snabbt för två insatser. Låta våra anställda få behålla sin lön så länge det bara var möjligt och fördela resten av sponsorpengarna på matkassar till de 25 mest drabbade familjerna. Det är alltid en svår avvägning när en kris drabbar ett land och vi önskar att vi haft pengar till alla våra familjer. Men 25 familjer var det vi klarade av att bära. Varannan vecka sedan första veckan i April och fram till Oktober har vi delat ut matkassar bestående av Mjöl, socker, te och tvål samt andra förnödenheter. 


Länge hörde vi inget från regeringen om något återöppnande av skolan men tillslut i slutet på september 2020 kom informationen. En hel lista av anpassningar och nya krav kom för att kunna garantera och upprätthålla distansiering i klassrummet. Helt plötsligt stod vi inför att behöva köpa nya bänkar, där man endast sitter två elever vid varje bänk, minska antalet barn i varje klassrum och införskaffa febertermometrar och skyddsutrustning. Klarade man detta så skulle man kunna få öppna upp sin skola igen i November.  Vår personal som var oerhört tacksamma för att ha fått lön under hela lockdown bestämde sig nu för att avsäga sig en del av lönen för att vara med och sponsra det som behövdes göras. 


Nu blev det bråttom, vi vände oss till våra lite större sponsorer, som blev djupt berörda av vår personals uppoffring av sin lön och gärna ville hjälpa till. Under oktober 2020 byggs tre stycken tillfälliga klassrum för att vi ska kunna ta emot lika många elever som vi hade när vi stängde. Alidina är fortfarande ett område dit kommunens skolor inte nått än och vi har hört att flera skolprojekt i området har gått i konkurs under denna period. Det gör det ännu viktigare för oss att kunna starta upp med minst samma kapacitet igen, inget barn ska behöva stå utan undervisning!!
Vi har, med hopp om framtiden, valt att gjuta en platta för de nya klassrummen och mura vissa väggar. Målet är sedan att försöka hitta gåvor och sponsorer för att färdigställa klassrummen, ett i taget under 2021. På så sätt kan vi fortsätta driva skolan med samma antal elever om kravet ligger kvar eller utöka med primary, dvs mellanstadiet, om kraven försvinner. 

Vill du vara med och göra klassrummen permanenta, skänk en gåva här